Új szabályok az ESG jelentésben: csak magyar nyelvű, akkreditált ESG szoftverekkel lesz lehetséges  - denxpert solutions

Új szabályok az ESG jelentésben: csak magyar nyelvű, akkreditált ESG szoftverekkel lesz lehetséges 

SHARE

2023.11.13.

A legújabb magyar ESG törvénytervezet alapján csak a magyar nyelvű, akkreditált ESG szoftverek alkalmazása lesz engedélyezett, így biztosítva a hatósági ESG menedzsment platformmal való átjárhatóságot.  

A magyar kormány november elején kiadott ESG jogszabálytervezete az Európai Unió által elfogadott CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), azaz a Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv hazai jogi keretbe történő bevezetését célozza meg. A tervezet szempontjából elengedhetetlen a vállalati fenntarthatósági jelentésekbe történő környezettudatos, társadalmi és irányítási szempontok bevonása. 

A legfrissebb szabályozások értelmében a vállalatoknak 2024-től kötelezővé válik az ESG szempontok előtérbe helyezése, és ennek a követelménynek való megfelelésre való felkészülés már most elengedhetetlen. Az új jogszabály bevezetése középpontba helyezi az ESG és fenntarthatóság elvek növekvő fontosságát az üzleti világban. Emellett fokozza a teljes körű ESG szoftvermegoldások szükségességét a szabályozás és jelentés összetettségeinek kezeléséhez.  

A legújabb törvénytervezet szerint az ESG jelentéstételre a következő szabályok fognak vonatkozni: 

  • Kötelező magyar nyelvű jelentés 
  • Hatósági ESG menedzsment platformmal kompatibilis formában való leadás 
  • Szoftver akkreditálása az (Akkreditációs Bizottság által) 
  • Az akkreditált szoftvernek rendelkeznie kell kiberbiztonsági törvény alapján kiállított nemzeti kiberbiztonsági tanúsítvánnyal vagy megfelelőségi nyilatkozattal 

A jó hír: A denxpert egyetlen piacvezető magyar ESG szoftverként a jelen tudásunk szerint rendelkezésre álló információk alapján meg tud felelni az akkreditációhoz szükséges valamennyi követelménynek. A denxpert 15 éve az iparág élvonalában van, és büszke arra, hogy 30 országban számos nemzetközi ügyfelet szolgál ki. 

Az ESG-törvények megfelelésére való felkészülést nem érdemes halogatni és félvállról venni, hiszen már 2024-től kezdve sok magyar vállalat számára lesz kötelező az ESG-adatok gyűjtése.  A vállalatoknak még idén érdemes elkezdeni a felkészülést az új szabályozásra, és ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a megfelelő ESG-szoftver.  

Az ESG nem csak kötelezettség, hanem lehetőség is. A denxpert segíthet vállalatának nyomon követni és javítani fenntarthatósági teljesítményét, ami hosszú távú versenyelőnyhöz vezethet. A Denxpert segítséget nyújt a sikeres alkalmazkodásban. Válassza most ESG szoftverünket, és maradjon élen az ESG-szabályok végrehajtásában! 

Tudjon meg többet a denxpert ESG szoftverről!

Foglaljon időpontot, ingyenes demo-hoz!

Forrás: https://www.parlament.hu/irom42/06070/06070.pdf

Other posts

Verdantix recognizes denxpert as a Smart Innovator

Denxpert has been recognized as a leading vendor in the 2024 Smart Innovators: Environmental Compliance Software Report by the global research and advisory firm Verdantix. Out of numerous software solutions evaluated worldwide, denxpert stood out as one of the 19 elite solutions, and the only representative from the Central and Eastern European region.

Denxpert shortlisted for Environment Analyst Sustainability Awards 2024

Denxpert has been shortlisted for the Environment Analyst Sustainability Awards in the category of Digital Innovation.

Comprehensive Checklist for Building Your CSRD Framework

This blog is designed to provide you with a step-by-step guide to implementing CSRD in your organization. We will walk you through the six key steps of implementing CSRD, discuss the importance of integrating sustainability into your business strategy, and provide tips for promoting sustainability in your organization.

Q&A of CSRD and ESG reporting

During a Q&A session, various critical topics concerning ESG reporting, the CSRD, and its implementation within organizations were discussed. These inquiries shed light on the challenges, strategies, and essential aspects involved in aligning with these sustainability reporting frameworks.

What is your biggest concern related to CSRD?

In an effort to understand the greatest concerns related to the CSRD, we conducted an online survey among dozens of relevant companies. The results provided a fascinating, high-level insight into the current state of corporate sustainability strategies. In this post, we share our key findings with you.

Új szabályok az ESG jelentésben: csak magyar nyelvű, akkreditált ESG szoftverekkel lesz lehetséges 

A legújabb magyar ESG törvénytervezet alapján csak a magyar nyelvű, akkreditált ESG szoftverek alkalmazása lesz engedélyezett, így biztosítva a hatósági ESG menedzsment platformmal való átjárhatóságot.